Introductie

Vervolgcursus Werken met het Lichaam bij Trauma:
Co-regulatie en stabilisatie

In de workshop “Basis Werken met het lichaam bij trauma en overprikkeling” hebben deelnemers kennis en vaardigheden gekregen in het betrekken van het lichaam van de cliënt bij de behandeling, over verdedigingsmechanismen, optimale-, hyper- en hypoarousal van het zenuwstelsel, en de 5 bouwstenen van informatieverwerking (SIBAM). Deze huidige vervolgworkshop focust specifiek op het creëren van een veilig, stabiliserend werkveld en het vergroten van de capaciteit van de ventrale zenuw, het sociale deel van het zenuwstelsel,
zoals benoemd in de polyvagaal theorie. Daarbij is er aandacht voor de verschillende hechtingsstijlen en de hieruit ontstane patronen van contact maken en reguleren. We maken via het lichaam verbinding om een veilige omgeving te creëren, waarin de cliënt in co-regulatie met de therapeut kan onderzoeken, ervaren en transformeren. Een uitnodiging voor zowel therapeut als cliënt om meer bewustzijn te ontwikkelen op signalen vanuit hun eigen systeem en omgeving, zodat auto- en interactieve regulatie geleerd en ingezet kan worden. We bieden interventies aan om het hertraumatiserende en vaak verlammende gevoel van eenzaamheid bij de cliënt te doorbreken. Het doel is om het zenuwstelsel van de cliënt uit te nodigen om uit verlamming te komen en naar gezonde staten van mobilisatie en verbinding te gaan. Stabilisatie door co-regulatie. Door het zenuwstelsel van de cliënt deze ervaring te laten opdoen, zal de cliënt leren zich beter via zijn eigen zenuwstelsel te reguleren. Naarmate de cliënt meer veiligheid ervaart vanuit zijn eigen systeem en binnen het therapeutische contact, ontstaat er meer ruimte voor verdieping in de traumabehandeling en de helende transformatie. De helende ervaring uit de therapie zal beter geïntegreerd worden in het dagelijkse leven, immers wanneer een cliënt meer gereguleerd is, is er ook meer bewustzijn op de ervaring. Deze werkwijze is gebaseerd op de uitgangspunten van oa Sensorimotor Psychotherapy en het Polyvagaal Therapie model, maar kan ook worden toegepast in andere behandelmethoden zoals CGT, NET, IE. Bovendien zijn er enkele specifieke interweaves binnen de EMDR die ook werken met de sensorimotor ervaring van regulatie en hechting. Door de dag heen wordt theorie vertaald naar concrete ervaring en oefening. Verschillende handreikingen en interventies kunnen direct in de behandeling worden ingezet.
Voorafgaand aan de dag vragen we een reflectie op het geleerde van dag 1 en bieden we ruimte om vragen in te brengen die gebruikt kunnen worden tijdens de workshop.

Leerdoelen:
– Deelnemers zijn meer geïnformeerd over de werking van én werken met het zenuwstelsel en sensorimotore informatie.
– Deelnemers zijn zichzelf meer bewust van de staat van arousal van hun eigen zenuwstelsel en van dat van de client.
– Deelnemers krijgen meer kennis van de somatische patronen die vormen door gehechtheidservaringen.
– Deelnemers kunnen zichzelf beter reguleren.
– Deelnemers kunnen meer veiligheid en een belichaamde verbinding in de therapeutische relatie brengen.
– Deelnemers kunnen de client leren beter stabiliseren en reguleren en hierdoor beter gebruik
te maken van de optimale zone.
– Deelnemers krijgen kennis van stabiliserende lichaamsgerichte interventies.

Let op: zorg dat er tussen de Basis- en Vervolgdag enige tijd zit om eerst in de praktijk aan de slag te gaan met het geleerde tijdens de Basisdag.

Docent

Literatuur

– Ogden, P., Minton, K., & Pain, C. (2020). Trauma en het lichaam (1ste editie). Uitgeverij Mens! Hoofdstukken 2, 3 en 9.
– Laliotis, D., Korn, D., Matthijsen, S., & Van Rood, Y. (2018). Interweave categorieën. Interweave categorieën. PDF. Te vinden op de site van de Vereniging EMDR Nederland www.EMDR.nl
– Fisher, J. (2010). Brain to Brain: The Therapist as Neurobiological Regulator. Psychotherapy Networker 34:1. PDF. Te vinden onder resources op de site www.janinafisher.com

Accreditaties

VGCt niet mogelijk

Workshops

Praktische informatie

Locatie
Zernikepark 12, 9747 AN Groningen
Data
08-10-2026, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 275,00 (Incl. koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur.)
Deelnemers
Maximaal 15 deelnemers

Voor wie:
(EMDR-) Therapeuten die werken met overprikkelde en getraumatiseerde cliënten en meer kennis en handvatten willen hebben om het lichaam bij de behandeling te betrekken.
Deelname dag 1 is voorwaarde. Hiervan kan echter, in overleg van worden afgeweken indien voldoende kennis en ervaring aanwezig is. Dit is ter beoordeling van de docent.

Annuleren:
Kijk voor de annuleringsvoorwaarden op onze pagina annuleren & algemene voorwaarden

Inschrijven

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.