Introductie

Een affectfobie is een (onbewuste) angst voor verlangens en gevoelens. Om deze interne fobie te behandelen wordt steeds vaker de Affect Fobie Therapie (AFT) ingezet. Met behulp van onder meer de conflict- en personendriehoek van Malan werk je aan herstructurering van de afweer, het gevoel en het zelfbeeld van de patiënt en diens beeld van de ander.

De Affectfobietherapie (AFT), is een integratieve behandeling, die steeds meer wordt toegepast in de ambulante en semi-ambulante GGZ. AFT valt onder de kortdurende psychodynamische psychotherapieën en is een evidence based behandeling voor patiënten met een depressieve- of angststoornis en voor patiënten met een ontwijkende, afhankelijke of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.

In deze cursus zijn experiëntiële en cognitief gedragstherapeutische technieken geïntegreerd: Er wordt gebruik gemaakt in de cursus van de leertheoretische en gedragstherapeutische term ‘affectfobie’ om de angst voor gevoel mee aan te duiden.

In dat geval is er dus geen angst voor iets buiten de persoon, zoals ruimtes of spinnen, maar een angst voor verlangens en gevoelens binnen de persoon. Zo’n (interne) fobie en de vermijding die daarmee gepaard gaat, kan verstrekkende gevolgen hebben en problemen opleveren in het dagelijks leven van mensen.

Het cognitief gedragstherapeutisch denkproces wordt daarbij in deze cursus helder gemaakt: dat gedachten, gevoelens en gedrag elkaar beïnvloeden en dat vermijding hierin (bij externe als interne fobieën) een grote rol speelt bij de instandhouding van de problematiek. En dat deze vermijding doorbroken moet worden waardoor groei kan plaatsvinden van de persoon, men anders kan leren denken en interpreteren, de gevreesde catastrofe niet optreedt en de klachten af zullen nemen. AFT richt zich dan ook op de onderliggende oorzaak: de affectfobie die tot de vermijding leidt. Deze wordt behandeld met behulp van systematische desensitisatie in de vorm van responspreventie, exposure in vivo en angstregulatie.

Uitgangspunt is dat individu specifieke behandelingen en (evidence-based) protocollaire behandelingen elkaar aanvullen. De cursisten oefenen met een aantal evidence of concensus based cognitief gedragstherapeutische interventies en leren de (eigen) therapeutisch attitude binnen de therapeutische relatie te herkennen en beïnvloeden.

Voorheen was dit een 2-daagse training, maar in evaluaties werd teruggekoppeld dat cursisten behoefte hadden aan extra verdieping.

Docent

Literatuur

Verplichte literatuur (zelf aanschaffen):

  • Dam, Q.D. van. Affectfobietherapie in de praktijk. Amsterdam: Hogrefe (2e druk 2020). ISBN: ISBN: 9789492297013

Verplichte literatuur (wordt verstrekt):

  • Handouts

Aangevuld met artikelen:

Accreditaties

NVvP

Nascholing psychiatrie 16.0

VGCt

Nascholingscursus 18.0

FGzPt (KP'ers)

Bij- en nascholing 19.0

Verpleegkundig Specialisten Register

Verpleegkundig Specialisten Register 18.0

Workshops

Praktische informatie

Locatie
Zernikepark 12, 9747 AN Groningen
Data
31-10-2025, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
14-11-2025, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
28-11-2025, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 895,00 (Incl. koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur.)
Deelnemers
Maximaal 14 deelnemers

Doelgroep (voorwaarden voor deelname):
Deelname is mogelijk als je geregistreerd Cognitief gedragstherapeut, BIG geregistreerd psychotherapeut, klinisch psycholoog, GZ-psycholoog of psychiater bent. En voor hen die daarvoor in opleiding zijn.

Eindopdracht:
Bestaat uit: korte inleiding casus, uitwerken van een conflict- en personendriehoek, formulering kernconflict en het beschrijven van één interventie (max 2 A4tjes).

Annuleren:
Kijk voor de annuleringsvoorwaarden op onze pagina annuleren & algemene voorwaarden

Inschrijven

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.