Maak gebruik van het STAP-budget voor cursussen van Psy-zo! Onderwijs, lees meer.

Introductie

Let op: dit is de geupdate workshop Lichaamsgericht werken bij trauma. Heeft u deze al gevolgd, dan raden we u aan voor een andere cursus te kiezen.

Verstijfd zijn van angst, rillingen langs je ruggengraat voelen lopen, vlinders in je buik. Je lichaam heeft ontelbare manieren om te reageren en je te vertellen dat er wat speelt. Wanneer je je in een situatie bevindt die bedreigend is, of die je als zodanig ervaart, dan zet dit je zenuwstelsel aan tot de activatie van verschillende verdedigingsmechanismen in hyper of hypo-arousal zone. Als je daarna ervaart dat het gevaar geweken is, brengt het zenuwstelsel je normaal gesproken weer naar een staat van kalmte, je optimale arousal zone.  Echter wanneer dat laatste niet goed heeft kunnen plaats vinden, dan blijven de verdedigingspatronen actief. Anderen en de wereld blijven en worden sneller als onveilig beleefd en dat leidt tot chronische overactiviteit en/of shut down in het zenuwstelsel. Met als gevolg velerlei lichamelijke klachten en niet gewenste gedrag- en gedachtenpatronen: posttraumatische stress klachten.

In deze basis workshop zullen we aandacht hebben voor het integreren van het lichaam (zenuwstelsel) binnen een trauma behandeling. Theorie en begrippen zullen worden ondersteund door praktische integratie, zodat je na deze dag wat meer body kunt geven aan je behandeling. Meer specifiek zal er hierbij ook aandacht zijn voor de inzet van lichaamsgerichte interventies binnen het EMDR-protocol.

Doelen:

  • Je krijgt een context van waaruit je werken met het lichaam kunt inzetten in je behandeling.
  • Je krijgt meer oog voor het lichaam en de signalen die het geeft. Herkennen van optimale (Window of Tolerance), hyper of hypo arousal zones en herkennen van verdedigingsreacties.
  • Je krijgt taal en vaardigheden om hetgeen je ziet in het lichaam van je client te adresseren en je client te helpen stabiliseren, ook via hun lichaam.
  • Je leert vastgezette verdedigingsreacties beter herkennen en je client te stimuleren om deze te voltooien. En je krijgt meer tools om je client te stimuleren om hulpeloosheid en immobilisatie om te zetten in mobilisatie en empowerment.
  • Je leert om bottom up te werken in de hiërarchie van informatieverwerking met de 5 elementen die een ervaring organiseren: de 5 core organizers (P. Ogden) ook wel SIBAM genoemd (P. Levine).
  • Je kunt de opgedane kennis integreren in al bekende traumabehandeling/ methodieken.
  • Je krijgt door meer lichaamsgericht te werken extra handvatten om beter contact te maken én te houden met je cliënt.

Docent

Literatuur

– Hoofdstukken 1, 2, 4, 5 uit: Trauma en het lichaam, een sensomotorische benadering van psychotherapie, P. Ogden, K. Minton & K. Pain. 2020 nederlandse editie (105 bladzijden)

– Interweave categorieën. @ Matthijssen & van Rood, vertaling van ‘Laliotis & Korn Revised April 2018’ PDF.  Te vinden op de site van de VEN.  (19 blz)

Accreditaties

VGCt Niet mogelijk

NIP K&J

Herregistratie 6.0
Behandeling 3.0

Vereniging EMDR Nederland

Algemene scholing (breed) 4.0
Vakinhoudelijke scholing (smal) 1.0
NIP - lichaamsgericht werken Aangevraagd

NVO

Behandeling 3.0
Herregistratie 6.0

Workshops

Praktische informatie

Locatie
Zernikepark 12, 9747 AN Groningen
Data
13-01-2023, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 235,00 (Incl. koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur.)
Deelnemers
Maximaal 15 deelnemers

Doelgroep:
(EMDR) Therapeuten die werken met overprikkelde en getraumatiseerde clienten en meer kennis en handvatten willen hebben om het lichaam bij de behandeling te betrekken.

Annuleren:
Kijk voor de annuleringsvoorwaarden op onze pagina annuleren & aanwezigheid.

Inschrijven

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.