- Wij zijn op dit moment bezig met onze aanvraag bij de NRTO. Tot nader bericht is het helaas nog niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget.

Introductie

Socratisch Dialoog: Street Epistemology – How to have impossible conversations

In cognitieve gedragstherapie is ‘de’ Socratische methode een welhaast vanzelfsprekende interactionele strategie. De methode is met name bekend geworden door het werk van Aaron Beck die ervan uit ging dat onder andere het verbaal kritisch onderzoeken en waar mogelijk bijstellen van idiosyncratische gedachten en opvattingen van de patiënt bijdraagt aan herstel. Het is dan ook een goeddeels ingeburgerde term geworden in CGt; vermoedelijk zal het overgrote deel van de cognitief gedragstherapeuten aangeven gebruik te maken van ‘de’ Socratische dialoog/methode. Niettemin is er nauwelijks consensus over de daadwerkelijk uitvoering en concrete richtlijnen ontbreken goeddeels. 

In deze workshop wordt een werkwijze geïntroduceerd die weliswaar geenszins afkomstig is uit de wereld van psychotherapie, maar niettemin een concrete en ook voor cognitief gedragstherapeuten uitstekend bruikbare interactionele Socratische werkwijze biedt: Street Epistemology (SE).  SE richt zich op het onderzoek naar de wijze waarop de persoon komt tot overtuigingen die 1) voor de persoon zeer geloofwaardig zijn en 2) zijn doen en laten sterk beïnvloeden. Het gaat bij SE minder of niet om het rechtstreeks ontkrachten van die overtuigingen (zoals in ‘gebruikelijke’ Socratische strategieën vaak het doel is) maar vooral om het kritisch onderzoeken van de wijze waarop de persoon is gekomen tot de conclusie dat zijn overtuigingen houtsnijden. 

SE leidt idealiter tot herevaluatie van ‘onderliggende’ redenaties die de basis vormen voor de desbetreffende overtuigingen; die overigens over betrekking kunnen hebben op vrijwel elk levensgebied. In CGt gaat het dan vanzelfsprekend om overtuigingen die een rol spelen in de psychopathologie. In de workshop wordt SE geïntroduceerd, geïllustreerd aan de hand van videofragmenten, gedemonstreerd en plenair en in tweetallen geoefend. Het betreft een inleidende dag die bedoeld is om concrete interactionele vaardigheden te ontwikkelen die kunnen worden ingezet bij de meeste patiënten met ‘symptoomstoornissen’

Het doel: Het kunnen toepassen van Street Epistemology  in het kader van cognitieve gedragstherapie

 

Docent

Literatuur

volgt

Accreditaties

VGCt

Nascholingscursus7

FGzPt (KP'ers)

Bij- en nascholing6

Praktische informatie

Locatie
Online cursus
Data
01-09-2022, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 295,00 (Exclusief literatuur. Let op: dit is een aangepast tarief voor een online training)
Deelnemers
Maximaal 18 deelnemers

De cursusdag is bedoeld voor (cognitief gedrags-)therapeuten die bekend zijn met verbale cognitieve technieken en interventies en hun vaardigheden op dat gebied willen ontwikkelen of uitbreiden.

Zie de annuleringsvoorwaarden: https://www.psy-onderwijs.nl/praktisch/annuleren/

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.