Introductie

Een basis workshop op het gebied van lichaamsgericht trauma werk.

Introductie:
Verstijfd zijn van angst, rillingen langs je ruggengraat voelen lopen, vlinders in je buik. Je lichaam heeft ontelbare manieren om zich te uiten en je te vertellen dat er wat speelt. Bij trauma of overprikkeling, waarbij de natuurlijke vlucht- of vechtrespons niet kan worden ingezet, zet deze energie zich vast in het lichaam. Als we geen mogelijkheid hebben onze verdedigende vermogens in te zetten, blijven we in deze immobiliteit. Deze blokkade veroorzaakt velerlei lichamelijke klachten en ongewenste patronen. Door middel van lichaamsgericht werken kun je het lichaam uitnodigen om weer uit deze blokkade te komen. Hierdoor kan het natuurlijke verwerkingsproces weer op gang komen. Alleen praten en “erover denken” is hiervoor niet voldoende.
Deze workshop biedt een introductie in lichaamsgericht werken, deelnemers krijgen praktische handvatten aangereikt om hiermee te werken.

Inhoud:
Tijdens de workshop zal er aandacht zijn voor: de Window of Tolerance, het inzetten van hulpbronnen en een introductie tot het sociaal zenuwstelsel (Porges) als uitbreiding van het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Het SIBAM model, in Nederland ook wel GBGAB genoemd ( Peter A. Levine) wordt geïntroduceerd als kapstok om mee te werken. Hoe je lichaamsgericht werkt binnen EMDR zal ook aanbod komen.
Afwisselend over de dag is er aandacht voor de theorie en daarbij passende praktische oefeningen. Nadruk ligt op het zelf ervaren. Daarom doen de deelnemers zelf lichaamsoefeningen en nemen zij deel aan korte oefensessies.

Het doel:

  • De deelnemers hebben een context van waaruit ze lichaamsgericht werken kunnen inzetten.
  • De deelnemers leren de taal van het lichaam beter verstaan en spreken. Ze krijgen meer oog voor het lichaam en de signalen die het geeft.
  • De deelnemers kunnen de opgedane kennis integreren in de traumabehandeling.
  • De deelnemers hebben door lichaamsgericht werken extra handvatten om beter contact te maken én te houden met de cliënt.

Docent

Literatuur

Hoofdstukken 1, 5,6,7 uit het boek: ‘De stem van je lichaam’ van Peter A. Levine (89 blz.).
Het lezen van hoofdstuk 1 wordt sterk aangeraden.

Accreditaties

VGCtNiet mogelijk
Vereniging EMDR NederlandAangevraagd
NIP - lichaamsgericht werkenAangevraagd

Let op: accreditatie bij de VGCt, NVvP en de FGzPt is niet mogelijk voor deze cursus.

Praktische informatie

Locatie
Zernikepark 12, 9747 AN Groningen
Data
20-01-2022, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 235,00 (Inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur)
Deelnemers
Maximaal 15 deelnemers

Voor wie:
Therapeuten die werken met trauma’s en handvatten willen hebben om het lichaam meer bij de behandeling te betrekken. Beheersing van EMDR is geen voorwaarde, maar er is wel aandacht deze manier van werken binnen EMDR. Voorkennis van de basisprincipes van Window of Tolerance en de werking van het zenuwstelsel bij trauma is wenselijk, deze theorie zal tijdens de workshop kort worden doorgenomen. De theorie wordt beschreven in de literatuur. De workshop richt zich niet specifiek op de behandeling van kinderen, maar de onderdelen kunnen wel gebruikt worden bij kinderen.

Annuleren:
Zie annuleringsvoorwaarden.

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.