Introductie

Een vervolg dag op het gebied van lichaamsgericht werk en daarmee een verdieping op het gebied van traumabehandeling. 

Introductie:
Op dag 1 hebben de deelnemers kennis kunnen maken met enkele theoretische grondprincipes en kort praktische ervaring kunnen opdoen in lichaamsgericht werken bij trauma en overprikkeling. En dan, hoe breng je het nu tot leven in je eigen praktijkkamer? Hoe maak je het jezelf verder eigen? Meer bewust bekwaam worden en meer vertrouwen krijgen in je eigen vaardigheden. Binnen de EMDR werkt men met interweaves en deze zijn onderverdeeld in categorieën. Wij zullen aandacht hebben voor de Actie Interweaves, welke ook buiten EMDR ingezet kunnen worden.

Inhoud:
De eerder behandelde theorie over de window of tolerance, het sociale system en de SIBAM wordt bekend verondersteld. De 5 core organizers van Pat Ogden, (sensorimotor psychotherapy) gelijkend op de SIBAM van Peter Levine (Somatic Experiencing), zullen verder worden uitgediept. Want een (traumatische) herinnering wordt opgeslagen op alle 5 de organizers. (Trauma) behandeling kan daarom alleen goed slagen, wanneer naast de cognities en het affect, ook de lichaamsgerichte elementen worden meegenomen!

Er zal zelf geoefend worden in nog beter leren kijken naar wat er in het lichaam van de cliënt gebeurt wanneer er gesproken wordt over het trauma, het resoneren van de therapeut hierop en hoe interventies in te zetten. De nadruk ligt op zelf ervaren. Daarom doen de deelnemers zelf lichaamsoefeningen en nemen zij deel aan de oefensessies.

Doelen:

  • De deelnemers verstevigen de context en hun begrip van waaruit ze lichaamsgericht werken binnen de trauma behandeling kunnen inzetten.
  • Deelnemers vergroten hun vaardigheden en zekerheid om lichaamsgerichte interventies binnen een trauma behandeling in te kunnen zetten.
  • De deelnemers leren de taal van het lichaam beter verstaan en spreken. Ze krijgen meer oog voor het lichaam en de signalen die het geeft.
  • De deelnemers kunnen de opgedane kennis meer integreren in de trauma en/of EMDR behandeling (oa door inzet van de actie interweaves).
  • De deelnemers hebben door lichaamsgericht werken extra handvatten om beter contact te maken én te houden met de cliënt.

Docent

Literatuur

  • Suggesties voor interweave’s Laliotis & Korn, vertaling Matthijsen en van Rood, april 2018. Verkrijgbaar op de site van de vereniging EMDR.
  • Artikel Sensorimotor Psychotherapy: One Method for Processing Traumatic Memory. Pat Ogden, Ph.D. and Kekuni Minton, PhD. Traumatology Volume VI, Issue 3, Article 3 (October, 2000). Wordt toegestuurd.

Accreditaties

NIP K&JAangevraagd
VGCtNiet mogelijk
Vereniging EMDR NederlandNiet mogelijk
NIP - lichaamsgericht werkenAangevraagd
NVOAangevraagd

Er is helaas geen accreditatie bij de VEN mogelijk voor deze workshop.

Praktische informatie

Locatie
Zernikepark 12, 9747 AN Groningen
Data
26-11-2021, 09:00 - 16:30
Tarief
€ 245,00 (Inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur)
Deelnemers
Maximaal 15 deelnemers

Voor wie:
Therapeuten die werken met trauma en overprikkeling en handvatten willen om het lichaam meer bij de trauma en/of EMDR behandeling te betrekken. Deelname aan dag 1 is een voorwaarde.

Annuleren
U kunt tot 2 weken voor aanvang van de cursus kosteloos annuleren.

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.