- Maak gebruik van het STAP-budget voor cursussen van Psy-zo! Onderwijs, lees meer.

Introductie

Inhoud:  Bij de diagnostiek en behandeling van mensen die traumatische gebeurtenissen komt het soms voor dat mensen rapporteren geen heldere herinneringen te hebben aan het trauma, of dat ze zich tijdens therapie íneens herinneren misbruikt te zijn. Bij sommige patiënten neemt het aantal herinneringen steeds toe. De vraag is of dat kan, hoe dat kan, en wat je er mee moet doen in de klinische praktijk. In deze workshop wordt de werking van het geheugen uitgelegd en gerelateerd aan het fenomeen van hervonden herinneringen bij trauma; mensen die zich traumatische gebeurtenissen herinneren waar ze eerder geen herinneringen van hadden. Thema’s die aan bod komen zijn: traumatisch geheugen, amnesie, en dissociatie. De theorie wordt steeds vertaald naar de klinische praktijk; wat zijn de implicaties voor de behandeling van mensen die trauma’s hebben meegemaakt? Ook gaan we diverse oefeningen doen die te maken hebben met de werking van het geheugen. Inbreng van eigen casusmateriaal is ook mogelijk.

Het doel (leerdoelen): Na de workshop kent de cursist de belangrijkste principes over de werking van het geheugen, kan de cursist kritisch reflecteren op het thema van hervonden herinneringen en kan de cursist deze kennis toepassen in de klinische praktijk bij diagnostiek en behandeling van patiënten met traumatische herinneringen.

Een mooie recensie over de workshop en een klein inkijkje in de training kunt u hier vinden.

Docenten

Literatuur

  • Bicanic, I., & de Jongh, A. Yvonne van Riemsdijk vertelt over satanisch ritueel misbruik (2016). EMDR Magazine, 12, 30- 34.
  • De Jongh, A., Bicanic, I., & Eimers, D. (2016). Verhalen over satanisch en ritueel misbruik: hoe moeten we er mee omgaan? EMDR Magazine, 12, 36-41.
  • Nierop, N., & van den Elshof, P. Voorbij ritueel misbruik. De ervaringen van een ‘retractor’ (2017).EMDR Magazine, 13, 26-28.
  • Wessel, I., Raymaekers, L., Nierop, N., van den Eshof, P., Otgaar, H., & Jelicic, M. (2017). Hervonden herinneringen. In P. J. van Koppen, J. W. de Keijser, R. Horselenberg, & M. Jelicic (Eds.), Routes van het Recht: Over de rechtspsychologie (pp. 553–571). Den Haag: Boom Juridisch.

Accreditaties

FGzPt (KP'ers)

Bij- en nascholing6

Vereniging EMDR Nederland

Algemene scholing (breed) 4
Vakinhoudelijke scholing (smal)2

Praktische informatie

Locatie
Zernikepark 12, 9747 AN Groningen
Data
19-01-2023, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 295,00 (Incl. koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur.)
Deelnemers
Maximaal 18 deelnemers

Doelgroep
Psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers.

Annuleren
U heeft tot 2 weken voor aanvang van de cursus om kosteloos te annuleren.

 

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.