- Wij zijn op dit moment bezig met onze aanvraag bij de NRTO. Tot nader bericht is het helaas nog niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget.

Introductie

Bij veel van de mensen met psychopathologie speelt vroeg of laat in meer of mindere mate suïcidaliteit. Kennis en kunde op dit gebied is daarom bij iedere therapeuten van essentieel belang  om de patiënt goed bij te staan. Het reguleren van de eigen emotionele reacties is hierbij voor veel therapeuten een klus. Zo kan bijvoorbeeld de angst om een verkeerde inschatting, met het overlijden van de patiënt tot gevolg, een therapeut behoorlijk in de weg zitten. Ook besmet worden door de wanhoop van de patiënt of geraaktheid van eerdere ervaringen, kunnen het moeilijk maken om als therapeut betrokken, stevig en kundig op te treden.

In deze workshop is aandacht voor de eigen dynamiek als therapeut en hoe deze te hanteren. Kennis van de state of art op dit gebied is daarbij uiteraard noodzakelijk. In deze workshop zullen daarom relevante, ook recent ontwikkelde gedragstherapeutische evidencebased interventies bij suïcidaliteit uitgelicht worden.

Als eerste het samen in kaart brengen van de suïcidaliteit en factoren die daar mee samen hangen zodat een patiënt zich begrepen en gehoord voelt, er daadwerkelijk contact wordt gemaakt en er zicht ontstaat op mogelijkheden om de suïcidaliteit te verminderen. Daarna zoomen we in op mogelijkheden om gericht te interveniëren. Aan bod komen onder andere interventies om kernthema’s verbonden met de suïcidaliteit te aan te pakken, het lijden gekoppeld aan de suïcidaliteit te verminderen (suïcidaal piekeren, suïcidale intrusieve beelden), het gevoel niet verbonden te zijn  te verminderen, de gedachte tot last te zijn te ontzenuwen, gezonde coping te versterken en een positieve wisselwerking met dierbaren en therapeuten te verkrijgen.

De multidisciplinaire richtlijn voor de behandeling van suïcidaliteit vormt de basis. Het vertalen van deze richtlijn op een concrete wijze is het nadrukkelijk doel van deze workshop. Tevens wordt aandacht gegeven welke (gedragstherapeutische) interventies zinvol zijn.

Doelen:

  • kan je invoegen bij een patiënt met suïcidaliteit en op onomwonden wijze het thema durven aansnijden en uitvragen;
  • heb je kennis van de dynamiek van zowel acute als chronische suïcidaliteit;
  • kun je verbreden naar belangrijke anderen in het netwerk zonder daarmee contact te verliezen met de patient;
  • kan je de suicidaliteit in kaart te brengen middels het model van geintegreerde cognitieve gedragstherapie;
  • kun je op een juiste wijze vanuit deze taxatie effectief gebleken interventies in zetten.

Docenten

Literatuur

Volgt nog

Accreditaties

FGzPt (KP'ers)Aangevraagd
VGCtAangevraagd

Praktische informatie

Locatie
Hertsenbergweg 1, 8041 BA Zwolle
Data
25-11-2022, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief
€ 295,00 (Inclusief koffie, thee, lunch. Exclusief literatuur)
Deelnemers
Maximaal 24 deelnemers

Doelgroep:
Psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, GZ-psychologen en klinisch psychologen werkzaam met suïcidale patiënten (zowel volwassenen, als K&J)

Annuleren:
Zie de annuleringsvoorwaarden op de website.

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.