
Jiska Weijermans
Inhoudelijk directeur en docent / supervisor
Introductie
Vanaf 2022 is begeleide intervisie een vast onderdeel van de opleiding tot cognitief gedragstherapeut nieuwe stijl. In de begeleide intervisie leren cgt’ers i.o. van en met elkaar vanuit werksituaties. Hierbij kun je denken aan een veranderingsproces, belemmering, werkprobleem of een moeizame cliëntrelatie. Begeleide intervisie biedt gelegenheid tot kwaliteitsontplooiing, door middel van open vraagstelling, feedback geven en ontvangen, advies geven en ontvangen, oefenen en een daadwerkelijke aanpak. Voorafgaand aan de intervisie hebben alle cgt’ers i.o. een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld, dat als onderlegger dient voor de begeleide intervisie.
Bij de begeleide intervisie staat een methodische manier van reflecteren centraal. Hierdoor krijgt de cgt’er i.o. beter zicht op zijn rol als cognitief gedragstherapeut. Waar liggen zijn kwaliteiten en valkuilen? Hoe kijkt de cgt’er in opleiding als professional aan tegen zijn eigen ontwikkeling? Welke reflecties geven de groepsleden daarover terug? Het is belangrijk om bewust stil te staan bij het generaliseren van wat besproken is tijdens de begeleide intervisie; dus om het breder te trekken naar de dagelijkse professionele praktijk van de cgt’er i.o. De supervisor dient in dit kader als de begeleider van het proces.
Algemene leerdoelen
Tijdens de begeleide intervisie wordt er gewerkt aan de volgende algemene leerdoelen:
1. De cgt’er i.o. ontwikkelt een duidelijk beeld van zijn eigen ontwikkelpunten in het kader van de verdere opleiding tot cognitief gedragstherapeut i.o.
2. De cgt’er i.o. leert zichzelf een kritische zelfreflectieve houding aan ten opzichte van zijn functioneren als professional
3. De cgt’er i.o. heeft zicht op zijn eigen kwaliteiten en valkuilen als professional en leert waar de grenzen van zijn bekwaamheden liggen
4. De cgt’er i.o. verbetert zijn handelen in de dagelijkse professionele praktijk op basis van nieuwe inzichten en kritische reflectie
Waarom begeleide intervisie?
Binnen de opleiding tot cognitief gedragstherapeut VGCt hebben we gekozen voor begeleide intervisie. Intervisie stimuleert het reflectieve vermogen van de cgt’er i.o. Een goed reflectief vermogen is een belangrijke vaardigheid voor een cognitief gedragstherapeut. Intervisie is een laagdrempelige manier om van en met elkaar te leren, doordat het een afgebakende periode is waarin deelnemers met elkaar werken aan hun opgestelde leerdoelen en waarin goed met een groep geoefend kan worden aan therapeut- of andere factoren. Een bijkomend voordeel is dat cgt’ers i.o. de opleiding in het verleden vaak als eenzaam ervaarden. Begeleide intervisie kan dit verhelpen.
Inhoudelijk directeur en docent / supervisor
Doelgroep:
Deze intervisie zal doorgaan bij minimaal 4 deelnemers.
Annuleren
Minimaal 6 weken voorafgaand aan de eerste intervisie
Deelname
Let op: dit betreft een gesloten groep, aanwezigheid bij alle 5 sessies is een voorwaarde. Wanneer voorafgaand aan de start al duidelijk is dat 1 of meerdere data niet kunnen worden bijgewoond, is deelname helaas niet mogelijk.